Over korte-broeken-kriebels en vervelende gedachten vervangenWat een verschil hè, een maand geleden liepen we nog door de sneeuw met sneeuwlaarzen en een dikke winterjas en twee weken later hoor je de merels fluiten en krijg je de korte-broeken-kriebels! Zo snel kan het dus gaan, meer dan 20 graden verschil in twee weken! Dat doet me denken aan hoe snel emoties kunnen omslaan. Zo ben je de ene dag vrolijk en zelfverzekerd en kun je de hele wereld aan, en zo ben je chagrijnig en sleept de dag zich voort. Meer dan 20 graden verschil binnen een uur. En dan heb ik het niet eens over de invloed van hormoonschommelingen in die tijd van de maand. Nee ik heb het over je gevoelens en de gedachten waar ze uit voort komen.

Je gedachten bepalen je gevoel

korte broeken 1 edited

Sta je daar wel eens bij stil? Dat hoe je denkt voor het grootste deel bepaald hoe je je over iets of jezelf voelt? Ik zal je met een simpel voorbeeld uitleggen hoe zoiets werkt.
Stel, je komt in de badkamer en ziet dat de wasbak weer vies is, terwijl je hem gister nog had schoongemaakt. Je wordt boos, scheld en moppert op je huisgenoten en hebt de hele ochtend een rotgevoel.
Wat gebeurde er? Er was een gebeurtenis (de wasbak is vies) en binnen een seconde flitsten er een aantal gedachten door je heen: ‘Niemand houdt rekening met mij’, ‘Ik lijk wel een huisslaaf hier!’, ‘Ik moet altijd hun rommel opruimen!’ ‘Niemand waardeert wat ik doe!’

En deze gedachten bepaalden op dat moment je irritatie, je boosheid en misschien wel je verdriet. Vanuit al dat gevoel ontstond je gedrag: je ging schelden en mopperen. Het gevolg was dat je hele ochtend verpest was (en die van je huisgenoten waarschijnlijk ook).

5 G’s

Het schema wat hier bij hoort heet kort gezegd de vijf G’s: Gebeurtenis > Gedachten > Gevoel > Gedrag > Gevolg.
En zo kun je zelf waarschijnlijk nog veel meer voorbeelden verzinnen, van een moeizame meeting via teams waar je telkens niet kunt uitpraten, tot een conflict met je partner over schoenen in de gang.

Wat moet je hier nu mee? Probeer de uitkomst van het schema (onder andere hoe je je voelt) te beïnvloeden door andere gedachten te kiezen.

  1. Om te beginnen, als er zich een gebeurtenis voordoet waarbij je veel emoties bij jezelf ervaart, haal diep adem en neem pauze.
  2. Vervolgens sta je stil bij welke gedachten er in je om gaan. Het helpt om ze op te schrijven.
  3. Daarna daag je die gedachten uit; zijn ze waar? Zijn ze goed voor mij? Helpen ze? Zo niet, weg ermee!
  4. De laatste stap is deze gedachten te vervangen door andere gedachten, die je helpen de situatie in perspectief te zien, wat positiever en milder te zijn. Echt, het kan!
Positief denken spel

Want zoals de sneeuw voor de zon verdwijnt, en je zomaar dat korte-broeken-gevoel kunt krijgen, zo kun je door je eigen gedachten onder de loep te nemen, je gevoelstemperatuur omhoog brengen. Leuk voor jou, en zeker leuk voor de mensen om je heen

Vervelende gebeurtenissen zullen er altijd zijn, het verschil ligt in de manier waarop je er mee om wilt gaan. Maak een keuze, breng wat meer kleur in je leven, en houd dat korte-broeken-gevoel vast! (Ook nu het buiten toch weer wat kouder en natter is..)

Loop je vast in bepaalde gedachtepatronen, die telkens terug komen en wil je hulp ze te ontmaskeren? Wil je je goed voelen over jezelf? Neem contact op met Manoah Coaching!